Over Lekkermelig

Even kennismaken

Lekkermelig begon als mijn nickname op het broodbakforum, en al heel snel volgde er een blog met bouwinstructies voor een leemoven, brood recepten en andere brood zaken.

In het dagelijks leven ben ik Wil de Bruin, ooit begonnen als onderzoeker milieu microbiologie, en daarna afgedwaald in de informatie technologie. Al in mijn studententijd bakte ik regelmatig brood, maar pas een jaar of vijftien geleden pakte ik het ambacht weer serieus op. Er werd een houtoven in de tuin gebouwd, een Rofco B40 aangeschaft, en stapels broodbak boeken. Ik werd beheerder van het broodbakforum, ging een week op een berg in Oostenrijk zitten om daar bij de duitse broodbakgoeroe Lutz Geißler samen met 9 anderen de kunsten nog wat te verfijnen. Met dit clubje bakken we elk jaar nog van alles en nog wat tijdens een heel lang weekend in Duitsland. Behalve krentenbollen, dat schijnen ze toch niet echt lekker te vinden! Sinds 2021 heb ik me losgemaakt van mijn IT bedrijf en doe ik gewoon wat ik leuk vind: bakken! Voor de buurt, tijdens feestjes, en af en toe een informele workshop voor vrienden.

Eind 2022 besloot ik dat laatste serieuzer aan te gaan pakken: ik volgde 9 weken lang de omscholingscursus tot Boulanger van het Bakery Institute in Zaandam, zodat ik met een goede achtergrond ook anderen de fijne kneepjes van het bakken kan bijbrengen. Ik keek de kunst af bij de workshops van Levine van Doorne, en toen zij stopte heb ik al haar cursus spulletjes in een heel grote verhuisbus geladen. Mijn garage staat nog vol met ovens, koelkasten en bakspullen, maar vanaf december 2023 worden er eindelijk workshops gegeven op leuke cursus locaties in Wageningen en Ede.

De laatste nieuwtjes