Brood

Bagels versie 2.

Lekkermelig

Geen reacties

Een bagel verhaal zonder foto’s!

Eigenlijk kan dat niet, schrijven over eten zonder foto’s. Maar ze zijn al tot de laatste kruimel op, onze bagels versie 2. Maar als je honger hebt kan je natuurlijk ook nog even hier kijken.

Ditmaal heb ik weer het recept uit the Bread Bakers Apprentice erbij gepakt. Vorige keer pakte de bagels nogal plat uit, en alhoewel ze prima smaakten wil je dat het er ook mooi uitziet. Dus ditmaal was het plan: ander meel gebruiken, en misschien nog iets minder water erbij. In plaats van de gewone biologische bloem was ik van plan om wat pastabloem te gebruiken, dat zou iets meer eiwit moeten hebben. Maar het feest ging al snel niet door wegens een foutje in de voorraadplanning. Dus werd er een poging gewaagd met hetzelfde bloem.

Recept voor 12 bagels (volgens Bread Bakers Apprentice

Sponge:

  • 3,1 g gist
  • 510 gram biologisch tarwebloem van de molen
  • 566 gram water

Deeg

  • 1,5 gram (1/2 tl) gist
  • 500 gram biologische tarwebloem van de molen
  • 19.8 gram zout
  • 9,3 gram moutpoeder

Voor de afwerking

  • 1 eellepel baksoda
  • maismeel of semoline voor bestrooien bakblik
  • sesamzaad, maanzaad voor garnering
De dag voor het bakken maak je de sponge, door bloem, gist en water door elkaar te mengen. Daarna laat je het 2 uur afgedekt staan in een kom. Vervolgens ga je het deeg maken. Eerst voeg je gist toe en roer je alles om, daarna voor je ongeveer 400 gram bloem, zout en mout toe. Roer alles door elkaar en meng dan langzaam de laatste 100 gram bloem erbij. Kneed minstens 10 minuten. Maak 12 bolletjes van het deeg, en laat het ongeveer 20 minuten rusten onder een vochtige theedoek of folie.
Na twintig minuten maak je een gat in het midden van de bolletjes en de gevormde ringen leg je op een ingevet bakblik. Dit laat je nog ongeveer 20 minuten rijzen bij kamertemperatuur, daarna zet je de bakblikken een nacht weg in de koelkast.

Koken

De ochtend erop zet je de oven aan (230 °C). Breng een ruime pan water aan de kook en kook de bagels, met 2 of drie tegelijk gedurende 1 a 2 minuten. De bagels leg je terug op het bakblik, bestrijkt ze met eiwit en bestrooi met sesamzaad, maanzaad, grof zout of helemaal niets.

Bakken

Daarna stop je de bagels in de oven en laat ze ongeveer 10-15 minuten bakken. Eventueel halverwege je bakblik omdraaien.

Wel even opletten

Mijn bagels lukten al een stuk beter dan de vorige keer. Dat komt met name omdat ik iets meer meel gebruikt heb, zodat het deeg iets steviger was. Meel met meer gluten gebruiken zou ook moeten helpen. Maar wat minstens net zo belangrijk is: Ik had twee  bakblikken vol met bagels die in twee etappes gebakken moesten worden (kleine oven dus…). Daarbij ontdekte ik dus dat je ze niet te lang moet laten staan. Als je ze uit de koelkast haalt worden ze snel slap, en na het koken ook vrij snel. Dus zeker als je in twee etappes bakt: eerst het ene blik uit de koelkast halen, dan zo snel mogelijk koken (desnoods in twee pannen) en direct de oven in. Pas als je eerst lading in de oven staat de tweede lading klaarmaken.

Opeten…

Met roomkaas, en bijvoorbeeld zalm. Of met jam, of gerookte ham. Of roosteren, en dan boter erop. Sorry, ze waren echt te snel op. Het grote voordeel van bagels:  je kan ’s morgens heel snel gaan bakken, zodat je op een vrije dag zelfs bij het ontbijt  meteen kan aanvallen.

En een volgende keer: wel foto’s? In ieder geval ook nog eens proberen met meel met nog meer gluten.

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

Plaats een reactie