Brood

Bagels

Lekkermelig

1 reactie

mjam, bagels!Waar is dat gat eigenlijk voor?

Eten wij in NL wel eens bagels thuis, of moet je daarvoor naar een of ander hippe tent? Eerlijk gezegd had ik ze nog nooit geprobeerd, maar des te meer reden om ze maar eens zelf te gaan bakken. Blijkbaar was ik erg geïnspireerd door New York, want op het zelfde moment was ik ook een New York Deli Rye aan het bakken. Als ik alle blogs moet geloven kan je beiden alleen maar fatsoenlijk in New York eten, tenzij je ze zelf bakt. Dat leek me nou wel een leuk project, vooral vanwege het aparte uiterlijk, de bijzondere smaak (taai?), maar vooral omdat je bijna alles de avond van te voren al klaar kan maken. ’s Morgens uit de koelkast halen, een paar minuten koken en dan mag je ze direct in de oven schuiven. En daarna meteen opeten. Prima concept voor de zondagmorgen, als je huisgenoten net wat luier zijn dan jezelf bijvoorbeeld.

Er zijn honderden recepten voor bagels te vinden op het internet, allemaal verschillend, en allemaal de beste. Ik heb min of meer het recept van Peter Reinhard in The Bread Baker’s Apprentice gevolgd (sorry, wij krijgen hier echt honger van dit boek ;-))

Ik ga hier nu niet het hele recept overschrijven, maar als je zelf eens een poging wil wagen kan je op The Fresh Loaf dit recept vinden, regelrecht uit het boek. Waar het in het kort op neer komt:

  • maak een sponge van meel, gist en water en laat dat twee uur gisten. Vanwege het vele water wordt het echt een borrelende massa.
  • daarna nog meer gist bij de sponge, en vervolgens meel, zout en moutpoeder toevoegen. Na nog wat kneden moet je het redelijk taaie deeg in stukjes verdelen, ballen van maken en 20 minuten laten rijzen. Daarna maak je er mooie gatenbroodjes van, laat ze nog 20 minuten staan en zet ze in de koelkast.
  • De ochtend erop haal je ze eruit, kookt ze kort in water, en bakt ze een minuut of tien in de oven.
Die zijn zo op..Mjam mjam. Erg lekker met cream cheese, en verder kan je er allerlei hartige of zoete dingen op smeren. Wij hebben ze bij de soep gegeten, maar ze zijn eigenlijk altijd lekker. We hoefden ze niet in te vriezen, want toen waren ze al op! Maar het schijnt wel heel goed mogelijk te zijn.
En waren ze nou goed gelukt? Tja, ik heb ze nooit in New York gegeten, dus ik zou ze aan een deskundige moeten voeren…. Ik vond ze heel lekker, maar zie nog wel heel veel ruimte voor verbetering. Meel in de VS is zeker niet hetzelfde als meel in Nederland. Voor bagels heb je meel met veel gluten nodig, zodat alles flink stevig wordt. Onze bagels zakten toch enigszins in elkaar toen we ze kookten, en dat kwam niet meer helemaal goed bij het bakken. De smaak was er niet minder om, maar het oog wil ook wat.
Een tweede puntje is de kleur. We hebben ons keurig aan de hoeveelheden moutextract in het recept gehouden, maar daarmee werden ze wel erg bruin. Het leek wel volkorenbrood.

Dus het project krijgt nog een vervolg, bagels deel 2. Daarin gaan we verder op zoek naar de ideale (ahum) bagel. Maar zolang ze verdwijnen waar je bij staat maak ik me nog niet echt zorgen.

  • volgende keer wil ik meel met meer gluten gebruiken, of misschien minder water gebruiken. We willen stevige bagels als ze uit de koelkast komen, zodat ze mooi rond blijven
  • misschien wat minder moutextract, of gewoon wat anders, zoals suiker of stroop. Ik vind ze mooier als ze lichter blijven van binnen.
  • en die oven. Tja. Bij ’s morgens meteen bagels bakken wil je niet twee uur eerder opstaan om je houtoven op te stoken , dus dit keer heb ik ze gebakken in onze magnetron/oven. Bij 200 graden, want het kan niet warmer. Volgende keer toch maar wel buiten proberen, of gewoon een Rofco kopen

En als ik dan toch zo lekker bezig ben: Met die mooie ringvorm en het vooraf koken is het wel de moeite waard om eens wat mooie foto’s te maken. Het lijkt allemaal best bewerkelijk, maar dat valt eigenlijk best mee, als je al gewend bent om brood te bakken.

Had ik al gezegd dat ze erg lekker zijn? Bij het ontbijt, bij de lunch of bij de soep, en je kan ze ook toasten…

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

1 gedachte over “Bagels”

Plaats een reactie