Overigen

Bakken vol energie

Lekkermelig

3 reacties

b40Een zuinig verbruik wordt gegarandeerd door het gebruik van thermische isolatie van hoge en blijvende kwaliteit.

Ik heb al tijden zo’n glimmende Rofco in mijn keuken staan. Sommige mensen denken dat het een oude koelkast is, of in ieder geval iets met een ontzettende retro look. De echte bakker weet het natuurlijk wel: dit glimmende Belgische geval is een droom voor de thuisbakker (of een klein weeshuis): we toveren hiermee moeiteloos de lekkerste verse broden op tafel. Een Rofco is wel heel anders dan een gewone oven, hij moet heel lang (1,5 a 2 uur) opwarmen, en daarna blijft hij ook heel warm. Dat is ook allemaal niet zo gek omdat er een paar heel dikke chamottestenen inliggen, en als die eenmaal warm zijn blijven ze ook lang warm. Na een lange energieke aanloop sjokt het beestje dus flink door.

Onlangs kwam een lid van het broodbakforum op het fraaie idee om het energie verbruik van een oven te meten tijdens een baksessie. Daar raakte ik zo nieuwsgierig van dat deze jonge onderzoeker direct naar de plaatselijke bouwmarkt is gesneld om de broodnodige serieuze meetapparatuur aan te schaffen, te weten een energiemonitor van 12 euro. Installatie is geen raketwetenschap, dus ik kon direct aan de slag.

Bij mijn zaterdagse bakbeslommeringen zet ik meestal snel een bakvlak van mijn mijn oven aan vanwege de lange opwarmtijd, en ga dan meteen een paar lekkere broodjes voor de lunch maken. Vervolgens zet ik mijn zuurdesem klaar, maar dat kan pas na een uur of vier a vijf de oven in. De oven staat dus ff niets te doen totdat de desem klaar is. Vaak komt er direct nog een tweede lading desembrood achteraan, dus de oven staat dan soms wel 7 uur aan..

energieWat gebeurt er nou in bovenstaand mooi plaatje?

  • 2 uur opwarmen, energieverbruik ongeveer 2.7 kwh.
  • Drie kwartier later, na het bakken van een lading brood 3.2 kwh
  • Tot 5,5 uur staat mijn oven niets te doen: 5,6 kwh
  • Na 7.5 uur is mijn oven twee ladingen desem a 2x 2.5 kilo verder: 7.2  kwh

Tot mijn verbazing blijft het energieverbruik na twee uur opwarmen toch nog wel behoorlijk hoog, zelfs al is de oven leeg. Om één lading (max 4 kilo, maar meestal 2,5) brood te bakke ben je zeker 2 en half uur bezig, totaal energieverbruik is dan al 3 kwh. Als je de handen op de buitenkant van de Rofco legt (niet doen waar kinderen bij zijn!) voel je wel waarom, het ding wordt behoorlijk heet, en de keuken ook. Blijkbaar is de Rofco toch niet zo heel geweldig geïsoleerd, hij blijft maar doorstoken.

Dan nu het vergelijkend warenonderzoek. Ik bak niet zo vaak, en de Rofco levert prachtige resultaten, dus echt schokkend vond ik het energieverbruik en bijbehorende kosten nou ook weer niet. Maar ik was wel nieuwsgierig naar resultaten van andere ovens. Gelukkig heeft Jo op het broodbakforum het energieverbruik van zijn oven ook laten zien. Verder vond ik wat mooi online marketingmateriaal van de duitse firmal Manz, die prachtige, maar schreeuwend dure ovens maakt. De resultaten:

  • Miele combioven: 3 broden (2,5 kg)na 70 minuten: 1,5 kwh
  • Manz oven: 3 kg deeg na 110 minuten: 1.5 kwh
  • Standaardoven volgens Manz: 2,3 kwh
  • Rofco met een bakvlag: 3kg deeg na 165 minuten: 3.2 kwh

manzenergieManz heeft nog een mooi marketing grafiekje, waarbij je ziet dat de oven na 40 minuten opwarmtijd echt uitschakelt en nauwelijks meer energie verbruikt. Zij vergelijken ook met een standaard oven, die wonderbaarlijk veel energieverkwistender is dan de Miele van Jo. Ik kan me voorstellen dat er erg veel verschil zit tussen oude en wat nieuwere standaard ovens. En je moet natuurlijk rekening houden met opwarmtijden, of je er wel of geen steen in hebt liggen, wel of geen stoom in de oven etcetera.

Conclusie: Prachtoven, deze Rofco, vooral qua bakresultaten. Qua energieverbruik zou een Manz betere resultaten moeten geven, maar laten we eerlijk zijn, het prijsverschil verdien je niet snel terug. In een gewone oven heb je vaak minder capaciteit en soms wat minder mogelijkheden (geen grote hoeveelheden, minder stoom) maar qua energie zou ik me zeker niet laten foppen door de plaatjes van Manz.

Kortom, meten is weten. Het wachten is nu nog op een mooie meting van een fanatieke Manz gebruiker.

 

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

3 gedachten over “Bakken vol energie”

  1. Beste

    Ik lees dat je ook een Rofco bakoven hebt. Mag ik van u weten of je de dampsleutel sluit tijdens het bakken en dit tot op het einde van het bakproces of is het beter om op een bepaald moment de sleutel open te zetten? Welk effect heeft het al dan niet openzetten van de dampsleutel op het brood??
    Alvast bedankt voor info!!

    Beantwoorden

Plaats een reactie