Boek recensie

Boekrecensie – Brood uit eigen oven

Lekkermelig

Geen reacties

Brood uit eigen oven - Levine van DoorneGisteren was het dan zover. Levine presenteerde haar boek -Brood uit eigen oven – in een boekhandel in Haarlem. Natuurlijk wilde ik dat wel eens zien, Levine is tenslotte een van de moderatoren van het broodbakforum waar ik me ook zo af en tegenaan bemoei, en hoe vaak zie je nou een presentatie van een nieuw boek, als niet journalist. Op naar Haarlem dus, mijn proefpanel in dit shopping mekka gedropt en zelf naar de boekhandel getogen waar ik in een heel grijs verleden mijn schoolboeken bestelde. Ter plekke was het lekker vol, onder andere met wat forumleden, dus een mooie gelegenheid om eens met wat mensen kennis te maken. Alleen de naamkaartjes ontbraken nog. Maar we kwamen tenslotte ook voor het boek. Hieronder dus een review, maar gezien alle forumconnecties ben ik natuurlijk niet helemaal zonder vooroordelen. Dat je het maar weet…

Het boek ziet er mooi uit. Veel foto’s van alle recepten, grappige tekeningetjes en behoorlijk wat foto’s van technieken en bakspullen. Zoals wel meer broodbakboeken start het boek met een intro van ingrediënten en bakgereedschap. Maar dit is dan tenminste wel in het Nederlands, niet alleen een voordeel vanwege de taal, maar ook omdat de ingrediënten op Nederland afgestemd zijn, en dus niet alle meelsoorten en termen uit de VS. In het volgende stuk komt het bakken aan de orde in 10 stappen, gevolgd door technieken van vormen, bakkersformule, voordeeg en zuurdesem. Het vormen wordt duidelijk toegelicht met foto’s, erg handig als je dat nog nooit gedaan hebt.  Als je nog nooit gebakken hebt zijn de bakkersformule en de toelichting op de verschillende soorten voordeeg ook erg verhelderend. Ik zie  in het stuk over basistechnieken en benodigdheden niet heel veel wat onbekend is, het is ook in sommige andere boeken wel te vinden, maar dan vooral in Amerikaanse en Duitse. Dat komt misschien ook wel omdat ik niet zo heel veel goede Nederlandse boeken ken. Het hele inleidende gedeelte tot de recepten is eigenlijk niet eens zo heel uitgebreid, maar dat is dan ook wel weer de kracht. In de eerste vijftig bladzijden staan de basisbeginselen van het bakken wel heel duidelijk uitgelegd, en het heeft een stuk meer kwaliteit dan een aantal boeken die op beginners gericht zijn.

Dan de recepten. Ik heb er al een aantal uitgeprobeerd, en in het verleden natuurlijk ook een fiks aantal van de website van Levine. Onlangs maakte ik nog de opmerking: “als ik echt niet zelf wil nadenken maak ik gewoon een recept van Levine” wat bij een aantal forumleden de wenkbrauwen deed fronsen. Maar het is gewoon een compliment. De recepten zijn vrijwel altijd helemaal goed. Dus geen gebrekkige instructies, vage meelsoorten die je niet kan vinden, het lukt gewoon altijd! Dat maak ik niet zo heel veel mee in bak- en kookboeken, meestal moet je er nog wel een eigen draai aan geven, omdat er iets niet klopt, niet verkrijgbaar is of onduidelijk. Dat is nog eens relaxed bakken! De recepten staan ingedeeld in busbroden, vloerbroden, broodjes, desembroden en feestbroden. Voor beginners en gevorderden: er is altijd wel een smakelijk recept te vinden, zoet, hartig of gewoon als boterhammenbrood.

Voor wie is dit boek? Ik zou het zelf iedere beginner aanraden, misschien zijn ze er wel, maar ik ken niet veel Nederlandstalige boeken die zulke duidelijke instructies geven. Levine geeft veel cursussen en dat zie je wel een beetje terug in het boek. Voor gevorderden is er ook voldoende te halen, maar dan vooral in het recepten gedeelte. In het broodjes deel, maar met name in het feestbrood onderdeel staan een aantal aparte recepten (die me trouwens niet allemaal even lekker lijken, maar dat heeft meer met persoonlijke smaak te maken). Ik heb het desem deel nog niet zo goed bekeken, maar ik kan me voorstellen dat dat ook voldoende houvast geeft om daar serieus mee te beginnen.

Mis je dan nog iets? Ja en nee. Je kan niet alles in een boek stoppen, dus crackers/flatbreads, ontkiemde granen, uitgebreide verhandelingen over speciale meelsoorten,  of alle details over desem vind je hier ook niet. Zelf zoek ik vaak naar het ‘waarom’ van bepaalde handelingen of recepten, maar dat komt de duidelijkheid van een boek misschien ook niet ten goede omdat bakken best complex kan zijn. Maar dan vergelijk ik ook meer met Tartine nr3 en Hamelman’s Bread, en die zijn helemaal niet gericht op startende bakkers. Dit boek is wel duidelijk een kookboek, dwz met hele duidelijke robuuste recepten voor een prachtig eindresultaat. Soms wil je wel wat echt nieuws ontdekken, en daarin bieden websites, fora en sommige andere boeken wat meer inspiratie. Maar ik weet zeker dat ik regelmatig naar dit boek zal grijpen om iets moois te bakken, dus wat wil je nou nog meer?

[bol_product_links block_id=”bol_54690eb31e145_selected-products” products=”9200000026533044″ name=”Brood uit eigen oven” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

Plaats een reactie