Brood

Broodbakken, hoe begin je daar nu aan?

Lekkermelig

Geen reacties

Terwijl ik mijn kleioven bij elkaar aan het blubberen was kreeg ik natuurlijk al visioenen van pizza. Maar je kan veel meer doen met zo’n oven, zoals heel lekkere broden bakken. Maar hoe doe je dat nou?

Natuurlijk ging ik me daar als ex-wetenschapper uitgebreid in verdiepen. De meest simpele manier om het bakken te leren: gewoon eens een keer meekijken met iemand die het kunstje al onder de knie heeft. Mijn eerste kennismaking met broodbakken was alweer jaren geleden op een studentenflat waar we dagelijks zelf ons brood bakten Dat is tenslotte niet moeilijk: meel, water, gist en zout mengen, tijdje laten rijzen en uiteindelijk in de oven schuiven. Maar als je iets meer informatie verzamelt, zie je dat je bakresultaten spectaculair kunnen verbeteren.

Broodbakforum

  • Niet doorvertellen! www.broodbakforum.nl staat knusjes naast lekkermelig op dezelfde server! Of www.broodbakforum.nl vind je een groep hobbybakkers, van beginners tot professionals. Je vragen kun je er altijd kwijt, en er is veel informatie beschikbaar over technieken, ovens, boeken en een fors aantal recepten. Zeer de moeite waard.
  • Als je eenmaal de smaak te pakken gekregen hebt en een beetje thuis bent in de engelse termen  kan je ook www.thefreshloaf.com eens bezoeken. Hier vind je nog veel meer recepten. Wel even op letten dat de amerikaanse recepten vaak wat meer water bevatten dan de europese!

Blogs

  • Een van mijn favoriete blogs is www.weekendbakery.com met veel recepten, maar vooral uitstekende instructies. Het is wel engelstalig, maar geschreven door Nederlanders, en dus zijn de recepten goed toepasbaar hier.
  • Als je meer behoefte hebt aan Nederlandstalige recepten is www.uitdekeukenvanlevine.nl een goede keus. Duidelijke recepten en goede foto’s
  • Zelf vind ik www.wiebaktmee.nl ook een leuke site. Ook aardig wat recepten, maar de schrijfster is niet zo slaafs in het volgen van rijstijden en hoeveelheden als sommige anderen. Sommige mensen vinden dat vervelend, anderen juist verfrissend. Oordeel zelf, er zijn voldoende recepten om uit te proberen.
  • Voor de duitstaligen onder ons: ketex.de. Een enorme verzameling recepten, veel in duitse stijl, dus wat steviger brood, en vooral veel recepten met desem. Ik heb er al menig broodje van gebakken

Leesvoer

Bij het doorspitten van al die sites kom je allerlei verwijzingen naar broodboeken tegen. Binnenkort wil ik van een aantal van deze boeken een recensie op deze site plaatsen, maar voorlopig dan maar een lijstje met wat van mijn favorieten

  • Bread – Jeffry Hamelman: niet mee beginnen! Absoluut het meest informatieve boek uit het rijtje, met (te) veel technische details voor beginners. Hele goede recepten
  • The Bread Bakers Apprentice – Peter Reinhart. Zeer inspirerend, letterlijk een boek waarbij je trek krijgt als je al die foto’s ziet. En veel duidelijke foto’s en instructies voor beginners.
  • Artisan Breads Everyday – Peter Reinhart. Een heel andere benadering van bakken voor mensen met minder tijd over.
  • Local Breads – Daniel Leader. Een zeer grote verzameling recepten en verhalen uit heel Europa.

Naast al deze boeken wil ik je deze link niet onthouden: http://www.thefreshloaf.com/handbook. Dit is een uitgebreide beschrijving van allerlei stappen in het broodbakproces. Misschien een beetje te uitgebreid voor sommigen, maar zeker de moeite waard

Ingredienten en apparatuur

Meel haal je bij voorkeur bij de molen en niet uit de supermarkt. Ik werk liever niet met mixen en meng alles zelf omdat je dan meer controle hebt over het resultaat. Qua apparatuur is het simpel. Je hebt een oven nodig, een paar kommen en een weegschaal. Al het andere, zoals dure keukenmachines om te kneden, pizzastenen, rijsmandjes: allemaal leuk en het helpt om het werk makkelijker te maken en je resultaten te perfectioneren, maar met een paar kommen en handmatig kneden kan je al veel lekkerder brood maken dan van de gemiddelde supermarkt.

En verder?

Je leert een heleboel door gewoon veel te bakken, en daarbij goed op temperatuur en hoeveelheden te letten. Als je opschrijft wat je doet zijn kleine variaties mogelijk om je resultaten verder te perfectioneren. Broodbakken is een stuk exacter dan koken. Een paar gram water meer of minder of een klein verschil in deegtemperatuur kunnen al voor compleet andere resultaten zorgen. Daar moet je je zeker niet door laten intimideren, want zelfgebakken brood is bijna altijd lekker!

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

Plaats een reactie