Geen categorie

Coole rijskast voor niets

Lekkermelig

5 reacties

Rijskast

Rijskast

Temperatuur

Tijdens mijn alm uitstapje heb ik toch behoorlijk wat nieuwe ideeën opgedaan. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat temperatuur van desem veel belangrijker is dan ik eerst dacht. Het loont dus de moeite om daar wat meer aandacht aan te besteden, en dus heb ik een overdreven luxe thermometer aangeschaft. Met een simpele thermometer kan je natuurlijk ook meten, maar het enorme voordeel van dit ding ten opzichte van mijn ikea gevalletje is dat je niet zo lang hoeft te wachten voor je de temperatuur kan aflezen, namelijk 3 seconden in plaats van 10. Dat klinkt niet zo schokkend maar als je onder een lopende kraan de temperatuur van het toe te voegen water aan het aanpassen ben is het echt verschrikkelijk handig. Ik merk nu al dat ik de thermometer veel vaker gebruik.

Rijskast

Zoals gezegd, bij desem maken is de temperatuur best belangrijk. Het is nog makkelijker als je de temperatuur mooi constant kan houden, Omdat ik binnenkort een experimentje met Panettone wil doen, waarbij de desem temperatuur heel keurig constant moet blijven wilde ik eigenlijk een rijskastje. Een serieuze rijskast kost al heel snel honderden euro’s maar het kan toch echt wel simpeler. Je ziet keukenkastjes met thermostaten en warmtematjes, waterbaden, omgekeerde plastic bakken, houten bakken met gloeilampen en ga zo maar even door. Op de alm cursus zag ik een vrij eenvoudige manier om je desem lekker warm te houden. Een thermobox (een soort luxe piepschuim doos) en daar mikten we gewoon een of twee flessen met heet water in, een soort kruik dus. Net als vroeger, toen er nog geen centrale verwarming was.

Dat wilde ik thuis ook wel. Maar zo’n thermobox is toch serieus aan de prijs. Piepschuim kan ook, oude koelkasten idem. Pling! Een eureka moment!. Wij hebben een prachtige 45 liter camping koelkast staan, die buiten de zomer lekker staat weg te stoffen in onze garage. Als diehard kampeerders hadden we allang een paar metalen Sigg waterflessen, dus geisoleerd kistje + warme waterfles = rijskast. Of zoiets. De moeite van het proberen waard.

Experiment

Koelkast opgescharreld, flessen gevuld en in de koelkast geparkeerd. Uit interesse natuurlijk ook een thermometer in het kastje gehangen, en na het plaatsen van mijn flessen ging de temperatuur fluks naar de 26 C. Omdat daarna mijn deeg van 28 °C in mijn wannabee rijskast geplaatst werd heb ik de thermometer daar maar in gestoken. De 2,5 uur daarna ging de temperatuur van mijn deeg niet meer omlaag. Prachtig! En dat alles zonder thermostaten, uit China geimporteerde controllers, waterbedverwarmers  of warmtematten voor koukleumende hagedissen of slangen.

Experiment dus behoorlijk geslaagd. Kosten nul, want ik had alles al, en het deeg bleef lekker warm. Was het nu alleen maar rozegeur en maneschijn? Nee natuurlijk niet…. Mijn goedkope deegschaaltjes waren net even aan de ruime kant voor mijn koelkast, of de koelkast te krap, het is maar net wie je de schuld wil geven. Dat is wel op te lossen door met iets kleinere vierkante en staperlbare bakken te werken, dan is 45 liter best veel voor een dagje bakken. Ook heb ik als controle experiment een zelfde schaal deeg naast mijn rijskast gezet, en ook deze 2,5 kilo deeg verloor ongeïsoleerd nog geen 2 °C. Dus voor grote hoeveelheden is het allemaal niet eens zo heel belangrijk maar als ik een kleine hoeveelheid desem een paar uur op temperatuur wil houden is het een erg makkelijke oplossing. Ook mijn rijsmandjes pasten niet helemaal lekker, het ding is eigenlijk net iets te smal om er vier in kwijt te kunnen  Maar houtvezel rijsmandjes isoleren vanzelf al aardig, dus als ik die voor de tweede rijs gewoon op mijn Rofco  zet valt het ook nog wel mee met dat afkoelen.

Low tech, daar hou ik wel van. Die reptielenmat kopen we dan wel als we een nestje ringslangen moeten uitbroeden.

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

5 gedachten over “Coole rijskast voor niets”

 1. Hoi Wil
  op het broodbakforum heb ik al eens aangegeven dat je een defecte onderbouw flessenkoeling ook prima kunt gebruiken.Vaak hebben ze ook een glazen deur,ziener leuk uit,isoleren goed en zijn wat ruimer.Op internet zijn wel interieur
  bouwers te vinden,evenals koeling/horecaleveranciers,die vaak kapotte exemplaren moeten vervangen en voor lekkere broodproducten en een vriendelijke vraag je aan zo’n kastje kunnen helpen.
  bak ze John

  Beantwoorden
  • Een koelbox zal ook vast wel werken, het gaat tenslotte alleen om de isolatie. En je deeg moet er natuurlijk wel inpassen.
   Overigens kan je met minder goed geisoleerde boxen ook aardige resultaten bereiken. Een plastic opbergkrat die je over je deeg heen zet, samen met een bak warm water (of een fles) zorgt meestal ook al voor een stuk betere temperatuur. Is een stuk lichter dan mijn campingkoelkast, maar die had ik toevallig al staan.

   Beantwoorden

Plaats een reactie