Houtoven bouwen

7. Een dak erop

Lekkermelig

5 reacties

This entry is part 7 of 8 in the series Kleioven

Kleiovens zijn van ehhh…. klei.

Als het dus flink regent spoelt er een aardige hoeveelheid zand en klei weg. Als je dat maar lang genoeg toelaat stort de hele boel dus in.

Nu hebben wij vanaf dag een het hele geval braaf onder een rood Praxis zeiltje geparkeerd, en toen dat eenmaal stuk was dit vervangen door een veel degelijker blauw/groen Gamma zeiltje (dat daar ook nog kwaliteitsverschil in zit…). Maar het is natuurlijk geen gezicht. Dus moest er een dak komen. Natuurlijk heb ik eerst alle websites afgegoogled met ‘leuk maar goedkoop dakje voor mijn brood/pizza oven” maar dat leverde niet zoveel op. Toch kom je dan wel op ideeën. Sommige mensen leggen gewoon een zeiltje over hun oven, andere maken een dak van golfplaat of maken een terrasoverkapping. Maar voor mij moest de oven gewoon droog blijven, en het moet wel een beetje bij de rest van onze tuin passen. Het werd dus een open constructie van palen, met daarop een zadeldakje. Het was natuurlijk veel simpeler geweest om een schuin naar achter aflopend dak te maken, maar dit biedt net even meer bescherming tegen regen, en je stoot je hoofd niet als je aan het bakken bent.

En dan zie ik weer wat een fanaat ik ben. Natuurlijk heb ik zoiets nog nooit gemaakt, en voor je het weet, zit je tot over je oren in de ‘Gable Roof Construction’ en ‘rafter tables’. En ik heb niet eens een cirkelzaag of een afkortzaag. Maar na het nodige denkwerk maar even gaan tekenen en rekenen. Ja rekenen. Want je moet wel spanten op de juiste maat zagen, en inkepingen op de juiste plek. Voor inspiratie even op Wikihow gekeken, een soort klusvraagbaak, maar dan niet van de lokale bouwmarkt. Het hele proces ging ongeveer zo:

 • vier gaten in de grond en palen van 2.70 ingegraven, zodat er nog 1.80 uitstak. Alles natuurlijk waterpas.
 • Op de palen links en rechts van de oven een balk getimmerd van voor naar achter,  en voor en achterkant een stukje uitstekend.
 • Een paar latten van links naar rechts gespijkerd en in het midden een nokbalk gesteld, met wat tijdelijke latjes.  Met uitrekenen van de juiste hoogte heb ik mijn Pythagoras kennis weer wat opgefrist.
 • Met behulp van de Roof pitch calculator met zijn handige tekeningetje mijn hersens gepijnigd met de juiste hoeken van alles, en de inkepingen voor mijn dakspanten. Normaalgesproken kijk je waarschijnlijk gewoon wat er lekker past, maar omdat ik met de hand verstek ging zagen, dus zonder zo’n mooie afkortzaag die ik daarna zelden meer gebruik, besloot ik dat de hoeken 22,5 graden moesten zijn. Ik had tenslotte een verstekbak waarmee dat kon.
 • Daarna de spanten er tegenaan getimmerd, en vervolgens hadden we een heel gammel skelet voor het dak.
 • Na het toevoegen van een aantal trekbalken bij elke spant werd de zaak al een flink eind steviger.
 • Uiteindelijk heb ik het skelet afgetimmerd met rabat, en de zaak afgewerkt met wat boeiplanken en noklatten

Zo! Mijn oven staat lekker droog. Voordat ik begon had ik nog geen flauw idee hoe zo’n dak nou in elkaar zit. En wat zit ik altijd lang te denken voordat zoiets dan eindelijk staat. Maar uiteindelijk ben ik er wel tevreden mee. Het is stevig en vast niet perfect, mar met dit soort tuinbouwsels kan je je wel wat permitteren. Jammer genoeg zitten er wel redelijke knoesten in het rabat, zodat het met echte plensbuien nog wat lekt op sommige plaatsen. Natuurlijk kan ik er altijd nog een shingles dak op leggen, maar ik wacht eerst maar eens hoe de oven de winter doorkomt, met alle nattigheid.

Van te voren voren vroeg ik me nog af of het dak niet te heet zou worden, het is tenslotte hout. Ondertussen hebben we er al flink wat vuur in gestookt en de brandweer hoefde nog niet langs te komen. Gelukkig staan de huizen een meter of twintig verderop…

 

Series Navigation<< 6. Een ovendeur8. Oven gereedschap >>

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

5 gedachten over “7. Een dak erop”

 1. Hoi,
  Ik ben geïnspireerd door jouw aanpak. Zo ga ik het ook doen! leuk en duidelijk beschreven ook.
  Ik heb een paar vraagjes. Wil je mij het adres geven van de vuurvaste stenenbedrijf in de buurt van Arnhem? Ik woon in Arnhem dus dat scheelt mij enorm veel gezoek.
  Verder denk ik erover om zelf klei op te graven in Arnhem zuid. Denkje dat die klei ook goed is? gewone rivier klei.
  Ik zie dat er geen gaatje in de koepel zit; Waar blijft de rook dan?
  Ik heb zoals je aan die vraag wel merkt nog geen pizzaoven van dichtbij gezien. Het zou leuk zijn als ik wanneer ik in de buurt ben jouw oven mag bekijken. Weet ik vast hoe het wordt

  Vriendelijke groet
  Ellen

  Beantwoorden
 2. Ellen,
  Ik heb de meeste stenen via broodoven.com ergens uit de buurt van Tilburg gehaald, maar een klein beetje bij HCI bouwcenter aan de Nieuwe Aamsestraat 30 in Elst GLD.
  Ze hebben ze zeker niet op voorraad, maar ze kunnen ze wel bestellen. Deze stenen zagen er net weer anders uit als die van de broodoven, maar volgens mij voldoen ze prima. Zelf klei opgraven kan prima. Je hebt wel redelijk wat nodig denk ik. Je kan zelf testjes doen of de klei goed genoeg is, door klei te nemen en daar mini baksteentjes van te maken. En je maakt er een paar gemend met steeds meer zand, dan kijk je gewoon na een dagje drogen wat stevig genoeg is. Teveel klei is ook niet goed, dan gaat alles scheuren, het juiste zand/klei mengsel is belangrijk.
  De rook gaat door de voorkant er uit. De juiste hoogte van de opening is daarbij erg belangrijk. je kan ook een schoorsteen maken.http://clayoven.wordpress.com/ heeft daar wel mooie uitleg voor, en als je echt gaat bouwen zou ik zeker het boek van Kiko Denzer aanschaffen.
  Natuurlijk mag je best een keer komen kijken, ik stuur je wel een mailtje met wat contact info.

  Succes!
  Wil

  Beantwoorden
 3. Geweldig, deze site! Precies de info die ik zoek, dank je wel! Maar nog wel een vraag. Zou je de lemen ovenkoepel ook af kunnen werken met een kalkstuclaag, om hem zo weersbestendig te maken? Als ik het goed heb wordt (werd) kalkstuc ook op huizen gebruikt, als afwerking. En kun je kalk ook nog weer schilderen met bv keimverf om het nog weersbestendiger te maken. Heb je dat ook overwogen?

  Beantwoorden
  • Hoi Arne,
   Eerlijk gezegd weet ik het niet of een kalkstuc laag zou werken. Ik heb nog nooit gehoord of gelezen dat iemand een lemen koepel waterdicht gemaakt heeft. Kiko Denzer die dat earth oven boek geschreven heeft zegt:
   DON’T USE PAINT OR CEMENT! An earthen oven, like a living thing, breathes.
   http://www.dirtcheapbuilder.com/Articles/Make_Earth_Oven.htm
   Ik denk dat het niet zo goed uitpakt. Maar misschien zijn er mensen die er wel ervaring mee hebben. Een dakje erboven, of een zeiltje erover als ie niet in gebruik is is in ieder geval een veiligere optie.

   Beantwoorden
   • Hmmm… dat klinkt als een wijze les. Maar wel jammer want zeiltjes en dakjes maken het minder mooi. Ik ga nadenken over de alternatieven. Dank je wel!!

    Beantwoorden

Plaats een reactie