Houtoven bouwen

Een rode Ferrari en een stapeltje houtovens

Lekkermelig

Geen reacties

Eerst de Ferrari

Als je een beetje op de Italiaanse toer gaat kan je natuurlijk niet zonder pasta, Parmezaanse kaas, pizza en een een rode Ferrari voor de finishing touch. Daar heb je wel wat centen voor nodig, of je vraagt hem gewoon voor je verjaardag, maar eigenlijk heb je zo’n ding zo bij elkaar gespaard. En dan heb je de smaak snel te pakken.

Pizza’s moeten heel heet gebakken worden. Een gewone oven werkt dan niet meer geweldig. Je kan natuurlijk ergens een pizzasteen bestellen en die in je oven  leggen, of op de Ferrari toer gaan. Heel Volkskrant lezend Nederland heeft al kunnen lezen hoe goed je pizza’s maakt met het rode monster, en als bonus: het maakt ontzettend veel uit hoe je het deeg maakt. Natuurlijk moest ik dat ook uitproberen, en inderdaad, het deeg wordt veel lekkerder wanneer je het een nachtje in de koelkast laat staan. Maar ook een Ferrari heeft zijn beperkingen. En dan wil je opeens een houtoven.

ruimte in de tuin
Er kan gelukkig nog wel een oven bij.

 En dan de houtoven…

Als je dan het plan hebt opgevat om zelf een houtgestookte oven neer te zetten voor de ultieme pizzaervaring heb je nog heel wat keuzes te maken. Je hebt onder andere

Kant en klare houtovens

 Niet echt leuk als hobby project en vaak ook veel te klein of veel te duur.

Bouwpakketten voor steenovens

De koepel is eenvoudig in elkaar te zetten, zodat je je tuin niet in een stofwoestijn hoeft te veranderen na het doorslijpen van 140 vuurvaste stenen (als je zelf de koepel wilt maken). Je moet nog wel aardig kunnen metselen en beton storten om hier wat leuks van te maken.

Alan Scott ovens en wat er op lijkt.

Erg populair in de VS bijvoorbeeld. Alan Scott schreef het boek “The Bread Builders: Hearth Loaves and Masonry Ovens”, waarin gedetailleerd beschreven staat hoe je een stenen oven moet maken, en in hetzelfde boek ook hoe je lekker brood kan bakken. Het is een interessant boek, maar het ontwerp van de melkbusvormige ovens is volgens velen achterhaald en meer geschikt voor brood dan voor pizza.
Een geweldige site is www.traditionaloven.com van Rado Hand uit Australie. Veel enthousiasme over het bouwen van ovens, vooral gericht op het eenvoudig bouwen zonder veel knipwerk van stenen. Rado verstuurt voor een marginaal bedrag CD’s met uitgebreide fotoreportages over het bouwproces. Het ontwerp is een stuk beter dan de originele Alan Scott ovens,  maar ook dit zijn melkbusvormige ovens, waar je aardig wat hout in kan verstoken voor ze warm zijn. Als je veel brood wil bakken kan het wel een interessante optie zijn, en Rado Hand is gewoon vreselijk enthousiast. De site kan af en toe wel wat verwarrend zijn, maar er staat gigantisch veel informatie op.

Ronde koepels, zelf bouwen

In de VS heb je www.fornobravo.com met gratis plannen voor een ronde koepel. Gewoon even zoeken op Pompeii oven. Verder is er een forum met de meest waanzinnige details over het bouwen van houtovens, vaak met foto’s erbij. Je kan er dagen mee zoet zijn, maar je kan beter gewoon beginnen met bouwen!
In Nederland vind je veel informatie bij De broodoven. Veel verslagen van mensen die er zelf een gebouwd hebben, een online shop met veel materialen, en als je geen zin hebt om zelf eindeloos te gaan rekenen aan de benodigde hoeveelheden kan je gewoon een bouwplan kopen, of een bouwplan met de juiste materialen.

Hoera, we zijn er uit!!!???

Het wordt een zelfbouw koepel. Zelf een koepel maken klinkt ingewikkeld, maar dat valt best mee. En ook metselen kun je wel, het is tenslotte geen huis wat je bouwt.

Of toch maar niet?

Na deze mooie beslissing ben ik maar eens een lijstje gaan maken van benodigdheden: alle vuurvaste stenen, isolatiemateriaal, metselstenen, gewapend beton, schoorsteenpijp, thermokoppels voor het meten van de oventemperatuur enzovoort enzovoort. Alle materialen bij elkaar kosten toch wel een lieve duit. Je moet dan toch wel heel zeker weten dat je veel pizza en brood gaat maken. Mmmmm. Ja. Of Nee. Of toch ja. Nou nee.

PLAN B

Als je dan zo zit te dubben, moet je ook ALLE mogelijkheden bekijken. En zo kwam ik bij een oven van klei, oftewel Earth Oven, Mud Oven, Clay Oven, Adobe oven. Ook daarover kan je weer honderdduizend dingen lezen en honderden foto’s bekijken. Bekijk vooral eens deze blog: The clay oven, en als je dat nou leuk lijkt, koop dan gewoon het boek Build your own Earth Oven van Kiko Denzer, want dan ben je meteen verkocht

De voordelen van een kleioven

  • een kind kan ze bouwen
  • het is ontzettend leuk om te doen
  • als je een beetje je best doet kost het bijna niets. Zelfs als je niet echt je best doet kost het nog maar een fractie van een steenoven.
  • je gebruikt bijna alleen maar natuurlijke materialen.
Het is dus een kleioven geworden. Natuurlijk ben ik wel benieuwd of je daar nou een beetje leuk mee kan bakken. Maar eerst maar eens een beschrijving van de bouw, in een volgende post.

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

Plaats een reactie