Brood

Fladenbrot

Lekkermelig

3 reacties

Ik ben op de Duitse toer. Of in een Turkse bui misschien, want dit gaat over Turks brood. Je weet wel, van die grote platte gevallen met sesamzaadjes bovenop.Het is eigenlijk heel simpel brood, erg geschikt om van alles en nog wat tussen te stoppen, hamburgers, döner, feta olijven en tomaten of wat je maar lekker vind. Ik heb het al meerdere malen geprobeerd zelf te bakken zoals hier al beschreven, maar ik kreeg toch nooit de echte smaak te bakken.

Nou heb ik hier Das Brotbackbuch in handen van Lutz Geißler. Geweldig boek, als je niet schrikt van wat Duitse baktermen, maar dat is een onderwerpje voor later. Laat ik daar nou een recept voor dit brood tegen komen, en ditmaal smaakt het wel zoals het echte spul..

Turks brood bakken is niet zo heel moeilijk, maar je moet wel bijtijds beginnen, want voor optimale smaak moet het zo’n 24 uur rijzen. In dit recept wordt gebruik gemaakt van Duits tarwemeel 550 en Duits tarwemeel 1050, Maar als je dat te ingewikkeld vind lukt het met goede bloem voor brood ook wel. Wat je nodig hebt voor het bakken van één rond brood van ongeveer 25 cm doorsnee.

 • 255 gram Duitse bloem 550
 • 65 gram Duits tarwemeel 1050
 • 150 gram water
 • 80 gram melk
 • 4 gram verse gist (of 1,5 gram gedroogde gist)
 • 5 gram suiker
 • 7 gram zout
 • 6 gram olijfolie

Meng alle ingrediënten behalve zout en olijfolie door elkaar en laat 3 minuten mengen op de laagste stand van je menger. Vervolgens 15 minuten kneden op hogere stand. Daarna pas zout en olijfolie toevoegen en nog 5 minuten kneden op dezelfde stand.

Dek het deeg af en laat het een uur rijzen op kamertemperatuur. Zet je schaal vervolgens goed afgedekt 24 uur in de koelkast.

De volgende dag:
Verwarm je oven voor op 220 graden en zet een oud bakblik met steentjes in de oven om later stoom te maken. Haal het deeg uit de schaal en vorm het op een heel licht van meel voorzien oppervlak tot een ronde schijf of bal. Let op dat je zoveel mogelijk lucht in het deeg laat zitten. Een kwartier afgedekt laten staan.

Voorzie je handen van wat meel, en druk de bal voorzichtig uit tot een rondje van 25 centimeter. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht in het deeg laat zitten.  Laat het geheel op bakpapier een uur (of iets langer) rijzen bij kamertemperatuur.  Bestrijk het deeg met melk en druk er met je vingers een patroon van gaatjes in, en bestrooi met sesam en/of nigella zaadjes. Het brood kan nu de oven in. Giet wat heet water in je bakblik met steentjes (voorzichtig, hete stoom!) en sluit direct de deur. Na 10 minuten kan je de stoom laten ontsnappen, en na nog eens tien a 15 minuten zijn je broden klaar.

Ik heb natuurlijk al eens eerder Turks brood gebakken, ook afkomstig van een Duits recept. Maar deze is toch beduidend lekkerder. Misschien omdat ik wat meer controle heb over de Rofco oven? Mijn vorige experiment was in de houtoven buiten, ook smakelijk, maar duidelijk anders. Misschien ga ik ze wel eens naast elkaar bakken. Je bent tenslotte onderzoeker of niet.

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

3 gedachten over “Fladenbrot”

 1. Hallo Wil,

  Zit net weer naar dit recept te kijken.
  Wil het snel weer bakken. Het viel hier namelijk erg in de smaak.

  Mijn complimenten over je mooie en duidelijke site.
  Regelmatig neem ik even een kijkje, op zoek naar……., of gewoon zomaar.

  Groet,
  Astrid

  Beantwoorden
 2. al lang op zoek naar iets dat “juist aanvoelt”. Tot nu toe nooit goed resultaat gekregen maar nooit geweten dat je het HELE deeg zo lang moet laten riijzen.
  Ben benieuwd wat ik ervan maak.

  Beantwoorden
 3. Ook errrrrugg lekker met nigelle-zaadjes er op. Persoonlijk vind ik dit onmisbaar op een turksbrood. Als het er niet op zit doe ik het er zelfs los tussen.. Heerlijk. Heb je recept nog niet geprobeerd maar binnenkort ga ik een poging doen. Heb zelf nog niet het juiste recept gevonden. Bij voorgaande waren ze nooit luchtig genoeg.. in ieder geval niet het gewenste resultaat.

  Beantwoorden

Plaats een reactie