Brood

Het verraad van Wageningen

Lekkermelig

Geen reacties

Ik ruik brood, maar geen houtoven…

Ik heb een geheim. Na maanden houthakken, vuur opstoken en heen en weer lopen met deeg tussen keuken en houtoven heb ik laatst iets bijzonders gedaan. Om 9 uur twee knopjes omgedraaid, deeg gemaakt en het binnen in de oven geschoven. Dat kan iedereen denk je dan, maar wij hadden alleen een heel suffe magnetron/hetelucht oven die de 200 graden nauwelijks wist te halen. Daar krijg je een krentebol mee gaar, maar serieus knapperig brood dus niet. Omdat het broodbakvirus me toch aardig te pakken heeft, heb ik een Rofco aangeschaft. Het was ff wachten (8 weken ongeveer) en het moest uit Belgie komen, want voor thuisbakkers hebben wij hier in ons kikkerlandje niets, maar uiteindelijk was het zover. Een vrachtwagen voor de deur, met een oventje van bijna 100 kilo.
b40Dit is hem dan, de Rofco B40. Het ziet er vreselijk simpel uit, en dat is het eigenlijk ook. Een glimmend geval met een kijkglaasje, het lijkt wel een beetje op een koelkast. Maar dat is het dus niet. Van binnen zie je drie hele dikke chamotte stenen, een aantal verwarmingselementen en een thermostaat. Door de stenen houdt deze oven zijn warmte uitstekend vast, en met de bijbehorende stoombakken kan je prachtige knapperige broden bakken. Mocht je eens een feestje willen houden met veel broodjes, een camping of klein weeshuis willen voeden: je kan er 12 kilo brood tegelijk in bakken en in tegenstelling tot andere Rofco modellen kan je de volgende lading brood er meteen achteraan bakken.

Hé hé, hoe zit het dan met die oven buiten, hoor ik je denken. Die wordt toch niet opgedoekt? Het voelt ook wel een beetje als verraad, vooral op zo’n zonnige dag als vandaag. Het broodbakken met de houtoven is zeker nog niet voorbij, maar met de Rofco kan je echt fantastische broden bakken, en  dus ook als het donker is, of als het buiten regent. En met de kleioven? Er gaat niets boven een mooi houtvuur, pizza op het terras in een aangenaam avond zonnetje….

 

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

Plaats een reactie