Brood

Houtoven workshop

Lekkermelig

2 reacties

ik ga maar gewoon zo brutaal zijn..

Dat is toch wel heel ambitieus, een houtoven workshop.

Dat krijg je als elizabetbegint. Eén brutale vraag, en een maand later hadden we opeens een workshop met drie geïnteresseerden van het broodbakforum voor de fanatieke thuisbakker. Of ik niet eens baksessie wilde houden, met mensen die wel eens wilden zien hoe dat nou gaat in je achtertuin, bakken in een houtoven. Even wat aankondigen op het forum, en ik had al drie workshops kunnen organiseren (jaja, komt nog….) In ieder geval hadden we nu drie enthousiaste, en gelukkig een tikje eigenwijze thuisbakkers die hun eigen deeg mee gingen nemen. Ik hoefde alleen voor de pizzalunch te zorgen.

aansteken

Om half tien ging meteen de fik erin, en onder het genot van koffie en een mooi zonnetje werd de oven lekker heet gestookt. Daar hadden we niet zo heel veel tijd voor nodig, en in de tussentijd kon al het meegebrachte deeg verder verzorgd worden. Nadat het vuur een beetje geluwd was konden we met de pizza’s aan de gang. Dus vuur aan de kant geschoven, vloer schoon gebezemd en een paar pizza’s erin. Iedere keer weer zijn de bezoekers verbaasd hoe snel de pizza’s klaar zijn. De eerste pizza ligt meestal binnen twee minuten op je bord

 

En bij de pizza’s meegebrachte soep en  versgeplukte aardbeien, maar daarna moesten we toch echt aan het werk. Er moest tenslotte brood gebakken worden. Eerst wat geëxperimenteerd met naan brood, daarna de kolen uit de oven geveegd, en daarna eindelijk de broden erin.

En dit is dan het resultaat.

broodbuitEen flinke stapel naanbrood, diverse desembroden en om het goede resultaat te vieren een (meegebrachte) fles wijn erbij. Het is nog niet zo zwaar, zo’n houtoven workshop! Om het geheel samen te vatten: een erg ontspannen dag, leuke mensen, mooi weer, en tussen de bedrijven door zelfs nog wat opgestoken van het bakken met de houtoven. Wat mij betreft wel voor herhaling vatbaar!

 

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

2 gedachten over “Houtoven workshop”

 1. Hoi,
  Ik zie net dit berichtje voorbijkomen en ben gelijk geinteresseerd. Ik kom eigenlijk op je blog via het broodbakforum.
  Je hebt het over een workshop die je hebt gegeven met een houtoven? Ik heb net een houtoven besteld en zou het heel erg prettig vinden om wat meer te weten over de mogelijkheden die ik nu nog niet allemaal ken en om een keer bij iemand anders in de “keuken” te kijken. Geef je deze workshop nog en waar geef je die? Als het niet te ver weg is, ben ik wel geinteresseerd.
  Groetjes,
  Mariella Sormani

  Beantwoorden
  • Hoi Mariella,
   De workshop was een verzoekje van iemand op broodbakforum.nl, en het leek me wel leuk om eens te doen, zonder allerlei commerciële bedoelingen (ik heb al een baan 🙂 ). Ondertussen zijn er nogal wat leden van het forum die dat ook nog wel eens willen. Het gaat er dus vast nog wel een keer van komen, maar op dit moment heb ik nogal weinig tijd. De workshop was gewoon bij mij thuis in Wageningen, en in principe het ook maar met een stuk of vier deelnemers.
   Ik heb ook nog wat verzoeken liggen van mensen om er zelf een te gaan bouwen (geweldig leuk trouwens om te doen, en helemaal niet moeilijk).
   Kortom, ik ga vast nog wel een keer weer een keer doen, maar waarschijnlijk niet heel snel. Als ik weer plannen heb kondig ik dit aan op het broodbakforum, en dan mag iedereen die daar zin in heeft zich opgeven, tot het vol is…

   Wil

   Beantwoorden

Plaats een reactie