Houtoven bouwen

2: De fundering en onderbouw

Lekkermelig

3 reacties

This entry is part 2 of 8 in the series Kleioven

De fundering en de onderbouw

Als je een oven maakt, wil je een prettige werkhoogte, zodat je niet op je knieen of platliggend op de vloer hoeft te kijken of je pizza al zwart is. Bij steenovens zie je vaak dat er een betonnen fundering gestort word, muurtjes opgemetseld, en daarop weer een betonnen plaat. Dat kan bij een kleioven ook, maar we houden het liever simpel en betaalbaar, bij voorkeur van restmateriaal, zoals keien, beton of oude bielzen. Wij kiezen voor een onderbouw van gehalveerde stoeptegels.

De fundering

Het totale gewicht van de oven kan flink oplopen, dus een stevige ondergrond is noodzakelijk. Wij maken een oven met een interne diameter van ongeveer 80 cm. Daaromheen komt een kleilaag van 10 cm, een isolatielaag van 10 cm en een buitenste kleilaag van 5 cm. De buitendiameter van de oven wordt dus ongeveer 130. We bouwen een rond onderstel van 140 cm en groeven een rond gat voor de fundering van 160 centimeter diameter, en een diepte van 30 cm. Dit werd volgestort met straatzand, en ingewaterd. Door de kuil vol te zetten met water zet het zand zich zeer compact. Je kan natuurlijk ook een trilmachine huren, maar dat is nogal overkill voor zo’n klein kuiltje. Dit werkt bovendien net zo goed. Wij hadden een zeer harde ondergrond, als je op klei of veen zit, zal je mogelijk wat beter moeten funderen, bv door toch een laag van (gewapend) beton te maken, mogelijk zelfs met een vorstrand.
Wij hebben zakken met straatzand gebruikt, maar omdat je toch al gauw een halve kuub nodig hebt kan je beter met een aanhanger ergens in de buurt zand gaan halen. Rij dan meteen twee keer en haal ook minimaal een halve kuub metselzand voor de oven zelf. Anders blijf je aan het slepen met zakken. Ik geloof dat wij uiteindelijk wel 50 zakken ophoog- en metselzand gehaald hebben. Zelfs als je een aanhanger moet huren ben je uiteindelijk goedkoper duit als je het in een keer haalt.

De onderbouw

Onze onderbouw is gemaakt van gebroken stoeptegels. Voordat ik begon heb ik me suf lopen zoeken naar goedkope bielzen, betonnen bielsen, betonnen muurtjes, maar als je daar niet zomaar aan kan kopen loopt dat snel in de papieren. Uiteindelijk bedacht ik me dat je met halve stoeptegels decoratieve muurtjes kan maken, en als ze rond gestapeld worden, is het ook stabiel.

Een van de redenen om voor betonnen 30×30 stoeptegels te kiezen: Veel mensen willen ze graag kwijt als ze een terras vernieuwen. Ik dacht dus dat er via marktplaats eenvoudig  aan te komen was. En inderdaad, hele volksstammen zetten hun gratis stoeptegels op marktplaats, alleen: niemand haalt ze eraf, er is best redelijk veel vraag naar, en driekwart neemt niet eens de moeite om antwoord te geven als je reageert. Als je dan een keer antwoord krijgt zijn ze meestal al weg, in ieder geval in onze regio. Na twee weken had ik nog niets. Uiteindelijk kreeg ik een ander idee: ik zocht contact met een plaatselijke stratenmaker, en de ochtend erop heeft hij voor een heel klein prijsje een stapel van 280 stoeptegels op onze oprit gezet. Hoefde ik ook geen aanhanger te regelen om ze op te halen, en hij was er netjes vanaf.

een aardig stapeltje stoeptegels

En toen konden we gaan stapelen. Zoals je ziet hebben we de stoeptegels in tweeen geknipt en rond gestapeld. De binnenkant werd ook volgestapeld met stoeptegels. Na 130 tegels in tweeën knippen met een zeer matige tegelknipper werd het tijd voor wat versterking.

tegelknipper
wat een soepele kniptechniek!

De standaard tegelknippers van je lokale bouwmarkt zijn meestal vrij beroerd in het knippen van stoeptegels. Dat komt omdat ze veel gebruikt worden, meestal voor het knippen van klinkers, en dan zijn de messen niet meer recht genoeg voor stoeptegels. Nou is het niet zo erg als de stenen niet kaarsrecht geknipt worden, maar het kost ongezond veel kracht. Je zou kunnen overwegen om een lamellenknipper voor tegels te huren, die zouden dat beter moeten kunnen. Of je vraag genoeg hulp, dat werkt ook!

Puinzooi

Nadat we de muurtjes hoog genoeg opgebouwd hadden, hebben we alle puin en stenen uit de tuin die we nog kwijt wilden in het midden van de onderbouw gestort. Zo hebben we een mooie solide basis voor onze kleioven. En smaken verschillen natuurlijk, maar het misstaat niet in onze tuin, ook al zijn het oude stoeptegels.

 

Het begin is er!
Series Navigation<< 1: Om te beginnen3: Isoleren: zaagsel, bier en kliederklei >>

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

3 gedachten over “2: De fundering en onderbouw”

 1. Hoi.

  Mooie fundering.
  Tip: om 30*30 tegels door midden te breken.
  Graaf een tegel in de grond op zijn kant in. Sla vervolgens met een tweede tegel op de in gegraven tegel. Je zal zien dat deze gemakkelijk doormidden breekt.
  Bespaard een tegelknipper huren en veel kracht.

  Niels.

  Beantwoorden
  • Niels,
   Dank voor de tip. Ik vraag me wel af of het niet heel bewerkelijk is om 100 a 200 tegels in te graven en zo te breken. Maar als het minder kracht kost, is het zeker een goed idee, want zo’n tegelknipper is zeker niet ideaal. Misschien een paar tegels ingraven en een soort brievenbusgleuf maken, dan kan je ze er sneller instoppen en uithalen.

   Beantwoorden
   • Oeps, volgens mij heb je de tip van Niels een beetje verkeerd begrepen, je hoeft maar één tegel in te graven of ergens vast te zetten, eventueel af en toe te vervangen, als hij te veel geleden heeft, lees het verhaaltje van Niels nog maar eens aandachtig door

    Beantwoorden

Plaats een reactie