Houtoven bouwen

3: Isoleren: zaagsel, bier en kliederklei

Lekkermelig

5 reacties

This entry is part 3 of 8 in the series Kleioven

Isoleren met zaagsel en klei

In deel 2 hebben we de onderbouw van onze klei oven gemaakt. Op de onderbouw moet een isolatielaag komen zodat de warmte uit de oven niet via de onderkant weglekt. Deze isolatielaag kan je van vermiculiet of perliet maken, maar wij gebruiken gewoon zaagsel, klei en lege flessen. Dat klinkt niet echt high tech, maar als we de boeken moeten geloven isoleert het wel goed. Je maakt een kleislip, dit is een vloeibare substantie van klei en water, en mengt die met zaagsel tot een redelijk vaste massa.

Voor het isolatie materiaal hebben we dus zaagsel nodig, of houtsnippers. Je kan bij een zagerij informeren, of bij bedrijven die strooisel aan maneges leveren, of gewoon naar een dierenwinkel, zoals ik. Dan moet je wel een dierenwinkel zoeken die GROTE verpakkingen houtsnippers verkoopt, zoiets al dit dus:

balen!

Ik heb uiteindelijk twee balen gekocht, omdat ik ook ook nog isolatie nodig had voor de koepel, en meteen maar een klein baaltje stro, voor de buitenlaag, omdat ik er toch was.

Klei

Creatief met klei, zo zou je dit project ook kunnen noemen. Uiteindelijk heb je best veel nodig, met onze oven zo’n 100 kilo alleen al voor alle isolatielagen. Dat kan je uit je eigen tuin opgraven, bij een boer informeren, of bij een steenfabriek. Dat laatste heb ik wel geprobeerd, maar uiteindelijk toch maar broodjes van 10 kilo gekocht bij een zaak voor boetseren en keramiek. Ik weet nu opeens dat er tientallen soorten klei zijn in allerlei prijsklassen, maar we houden het overzichtelijk, de allergoedkoopste klei is prima geschikt voor ons doel, bijvoorbeeld deze. En bij 100kg krijg je nog een mooie korting.

Kleislip

Het maken van een kleislip is nogal een kliederig werkje, en kan best bewerkelijk zijn.

pas op voor spetters

Kleislip maak je door water bij klei te gooien en dan de klei daarin op te lossen. Dat gaat een stuk sneller als je een goede mixer hebt. Ik heb twee 10kg pakken klei met anderhalve emmer water gemengd, eerst met een verfmenger op een oude boormachine, maar daarna met een beton/stuc mixer, die ik van een collega kon lenen. Zo’n mixer in een speciekuip met klei geeft leuk spektakel. Dus wel even auto’s, fietsen, huisdieren en huisgenoten uit de buurt, want het wordt een gigantische spetterchaos. Of als je dan alles weer schoon hebt trek je gewoon een bouwzeiltje over je spetterfestijn. Maar het resultaat mag er dan wezen, het lijkt bijna slagroom.

mmm, slagroom?

Vervolgens kieper je een lading houtsnippers in een kruiwagen en mengt het met de kleislip:

en mengen maar

Zodra je de zaagsel mengt met een schep  zal je zien dat het nog een hele natte smurrie blijft. Je blijft geleidelijk houtsnippers toevoegen tot het een wat drogere massa wordt. Mengen gaat steeds lastiger, het moet redelijk droog worden, maar wel volledig bedekt met klei, en het mag niet uit elkaar vallen. Een plakkerige smurrie, dat wordt het, sommigen beschrijven het als een substantie die op pindakaas lijkt qua kleverigheid. Mijn allereerste lading op de foto’s hieronder had veel te veel water, veel te weinig klei en leek dus gewoon op nat zaagsel. Niet goed, maar uiteindelijk heb ik het opnieuw gedaan (zonder foto’s).

Als je een mooie kruiwagen pindakaas geproduceerd hebt kan je dat in je oven smeren, op de laag puin. Zoals je ziet hebben wij een handige opstaande rand gemaakt voor we aan de isolatie begonnen. Je kan ook een ronde vorm maken van oude lamellen of iets dergelijks. Als er een mooi bodempje zaagsel/klei in ligt kan je de lege flessen erop leggen in een mooi patroon. Het maakt niet zoveel wat voor flessen je gebruikt, maar als je genoeg lege wijnflessen hebt hoef je geen statiegeld te verspillen. Of ga posten bij een glasbak, of verlos alle plaatselijke cafe’s en restaurants van hun glasafval.

Geen reclame voor ….

Deze laag smeer je tot aan de bovenkant van de flessen dicht met je zaagsel mengsel. Aan de randen moet de isolatie nog wat hoger, maar dat kan je ook doen nadat je de kleilaag onder de ovenbodem gemaakt hebt. Daarna ben je klaar voor de volgende stap, het maken van de kleilaag onder de ovenbodem.

Meer details in deel 1 en deel 2.

 

 

 

Series Navigation<< 2: De fundering en onderbouw4: Klei en vuurvaste stenen voor de ovenvloer >>

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

5 gedachten over “3: Isoleren: zaagsel, bier en kliederklei”

  1. Hallo,

    je zegt dat je voor de isolatielaag alleen al 100 kilo klei nodig hebt, hoeveel kilo klei heb je in totaal gebruikt voor deze oven?

    Groet,

    Jos.

    Beantwoorden
  2. Hallo,

    Ik heb op de site rondgekeken waar je de klei hebt gekocht, maar zij hebben verschillende soorten. Welke soort is geschikt voor de oven? Ik zag ook dat ze kleipoeder verkopen, kan dat ook worden gebruikt? (Is goedkoper)

    Groeten,
    Bri

    Beantwoorden
    • Hoi,
      Oefenklei is goed genoeg, en dat is de goedkoopste. In andere winkels heb ik het niet tegen die prijs kunnen vinden trouwens. Of die kleipoeder nou zoveel goedkoper is weet ik niet. Het zou wel handiger kunnen zijn omdat je dat met zand kan mengen voor je er meer water bij doet. Kijk maar eens op deze site: http://clayoven.wordpress.com/, daar kan je wel discussies vinden over het gebruik van kleipoeder.

      Beantwoorden

Plaats een reactie