Ook bij uw meubelgigant..
Vandaag las ik een berichtje in de krant. Ikea gaat vers biologisch brood bakken in een van zijn vestigingen in NL, zo’n 5000 broden per dag. Of de plaatselijke bakkers daar op zitten te wachten vraag ik me af, maar dat is blijkbaar niet zo heel belangrijk. Tot nu toe verkochten ze alleen maar knäckebröd en andere lekkernijen uit Zweden, zoals tunnbröd, Laat Ikea maar lekker bakken, maar dat knäckebröd maken we voortaan wel zelf. Dat kan met tunnbröd trouwens ook
De werkelijke aanleiding van dat knäckebröd was trouwens dit schattige martelwerktuigje. In Duitsland heet het een Stipprolle, en ik vroeg me al heel lang af wat onze oosterburen nou precies deden met zo’n ding. De vertaling is: korstprikker, dus ja, dan weet je het wel. Je kan er gaten mee prikken in bladerdeeg, of in de korst van je broden. Voor het prachtige ruitjespatroon in knäckebrood gebruik je eerder een kruskavel, oftewel een geribbelde deegroller, maar ondanks vele zoekpogingen heb ik die buiten Zweden nog niet betaalbaar kunnen vinden.
Knäckebröd is plat brood, en zonder gaatjes prikken in je broden lukt dat niet echt goed. En daar komt onze korstprikker goed van pas. Ook korstprikkers vind je niet bij elke blokker, maar toen ik dit weekend een Ankarsrum Assistent aan het bewonderen was liep ik per ongeluk aan tegen deze beige winkeldochter. Hoogste tijd dus voor zweedse platte broden. Op zoek dus naar een recept.
Op myitaliansmorgasbord.com vond ik een mooi bruikbaar recept wat ik enigszins aangepast heb. De ingrediënten voor 12 grote of 18 kleinere ronde broden.
- 12 gram droge gist
- 350 gram water
- 1 cup gemengde zaden (in mijn geval 1/2 cup zonnepitten, 1/4 cup zwart en 1/4 cup blank sesamzaad)
- 1 eetlepel karwijzaad (je kan ook ander zaadjes nemen zoals venkel of komijn je dat lekkerder vindt)
- 2/3 cup (80) volkoren roggemeel
- 2 cups (240 gram) tarwebloem
- 1,5 theelepel zout.
Zet eerst bijtijds je oven aan op 250 graden of hoger, bij voorkeur met een mooie pizza steen er in, of in mijn geval een Rofco. Meng het geheel in een mixer gedurende een minuut of 10 en laat het dan zo’n drie kwartier afgedekt rijzen. Omdat het nogal een plakkerige massa was heb ik er zo’n 30 gram meel extra bijgedaan. Het originele recept was niet in grammen, dus het loont de moeite om de eerste keer alles even netjes af te wegen, eventueel aan te passen zodat je een weliswaar behoorlijk plakkerig maar niet kleddernat mengsel krijgt. Na het rijzen maakte ik twaalf bolletjes, maar iets kleiner (18) is misschien net even handiger.
Hiernaast zie je de ravage een beetje in beeld. Redelijk grote bolletjes, die je uitrolt tot een dunne cirkel. Dat gaat een stuk beter als je redelijk wat roggebloem gebruikt. Rogge werkt iets beter dan tarwe omdat tarwe bij heet bakken mogelijk voor een bittere smaak kan zorgen,. Na het uitrollen heb ik de deeglappen op een schietplankje geplaats en er een paar keer overheen gerold met mijn gaten prikker. Vervolgens leg je ze op een steen in de hete oven.
Na vijf minuten draai je ze om en bakt de andere kant ook nog vijf minuten. Terwijl de eerste lading bakt maak je de volgende lading vast klaar. Het resultaat was zeker niet onaardig voor een eerste poging. Natuurlijk kan je nog uitgebreid variëren met ingredienten, bijvoorbeeld met andere granen erbij, andere zaden zoals pompoen, of bijvoorbeeld vlokken. Het is eigenlijk niet zo moeilijk, als je maar oplet dat je crackers niet verbranden. In mijn oven waren ze na tien minuten echt wel klaar.
Eet smakelijk!
Ziet er lekker uit, dat knäckebrödrecept. Op Zweedse websites zijn tientallen van dit soort knäckebrödrecepten te vinden. Overigens wordt dit brood in Zweden niet tot nauwelijks met een ‘korstprikker’ bewerkt. Daar heten ze overigens ‘kruskavel.’ Ze kosten maximaal SEK 200,- (SEK 200 is ongeveer € 22,50)
Ik kom daar wel eens. Desgewenst kan ik er na overleg wel eens eentje meenemen.
Hartelijke groet,
Rob
Misschien laat, maar italieplein heeft ze ook
http://shop.italieplein.nl/product/pizza-deegroller-stiproller/