Brood

De kruskavel odyssee

Lekkermelig

Geen reacties

Hehe, het is zover. Ik had natuurlijk al een prachtig martelwerktuig, vooral bestemd voor Duits roggebrood, maar toch wilde ik mijn verzameling zelden gebruikte bak attributen wel wat verder uitbreiden. Dus bij deze stel ik dit rare duo maar even voor.

Kruskavel


De kruskavel, of beter gezegd een kruskavel spetsig en zijn kleinere zusje, de kruskavel enhands. Zoals je al in mijn bericht van een jaar geleden hebt kunnen lezen was ik (niet al te) dringend op zoek naar deze knobbelige rollertjes Helaas zijn ze echt vrijwel alleen in Zweden verkrijgbaar, tenzij je heeeeeeeeeeeeel veel geld wil uitgeven. En dat alles om zelf knäckebröd te kunnen maken zoals ze dat in Zweden ook doen, als ze het tenminste niet in de winkel kopen. Ik heb me laten vertellen dat je voor bijzondere gelegenheden toch echt zelf je knäcke moet bakken.

Om deze hebbedingetjes te kunnen kopen is de familie dit jaar naar Noorwegen op vakantie gestuurd. Prachtig land, wel geniepig koud en nat soms (maar geen spijt, het is echt prachig), maar geen kruskavel te krijgen. Dus uiteindelijk op de terugweg de routeplanner maar ingesteld op Göteborg, op naar Bagaren och kocken. Blijkbaar is dit puntige slaghoutje zelfs in deze kook- en bakwinkel nog zo speciaal dat er eerst nog wat rondgevraagd moest worden. Zouden ze daar in Zweden nou zo weinig knäckebrod meer bakken, of lag het gewoon aan mijn beroerde Zweedse uitspraak? Maar uiteindelijk werden er hoofdschuddend twee houtjes verkocht aan die rare Nederlander. Zonder al te veel moeite wisten we deze gevaarlijke wapens uiteindelijk drie landen verder te smokkelen. Ik denk serieus dat het in de handbagage van een vliegtuig nog afgepakt zou worden. Dat zou natuurlijk wel heel erg zonde van de moeite zijn 🙂

1047 kilometer verder is het speelgoed natuurlijk direct uitgepakt en een prachtig knäckebröd deegje bij elkaar geroerd. Inderdaad, het ding prikt de hoogstnodige gaatjes in het deeg. Natuurlijk ga ik daar nog wel eens een mooie fotosessie van maken met de bijbehorende recepten, maar vandaag ging het vooral om het uitproberen. Krak! Dat smaakt!

P.S.

Twee jaar geleden ben ik begonnen met zoeken, en heb alle Nederlandse en internationale internetwinkels afgeschuimd op zoek naar een betaalbaar exemplaar. Nu ik vandaag de buit binnen had typte ik het woord uit nieuwsgierigheid nog eens in, en ja hoor: sinds nog niet zo lang ook gewoon in Nederland te krijgen. Een winkel voor outdoorcooking is zo brutaal geweest om mijn kruskavel te verkopen, tegen een zacht prijsje zelfs. Wat van ver komt is lekkerder, denken we dan maar…..en mijn eenhandige bandiet hebben ze tenminste niet.

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

Plaats een reactie