Brood

Marraquetas

Lekkermelig

5 reacties

Frans brood?

Met alle voetbalgeweld op tv heb ik van de week een mooi Australisch brood gebakken. Nu moet er natuurlijk geoefend worden om ook iets Chileens te kunnen eten, en dat zijn dus marraquetas geworden, Een marraqueta is een chileens broodje, wat de hele dag door gegeten wordt, met een beetje boter, of later op de dag met pebre, een typisch chileens sausje met koriander, tomaten en limoen. Nou heb ik in een grijs verleden Chili eens zes weken onveilig gemaakt, en kan ik me die pebre wel goed herinneren, maar de marraquetas zijn minder goed blijven hangen, terwijl het toch min of meer het nationale brood is. De broodjes zijn wel erg makkelijk te herkennen, twee bolletjes tegen elkaar aan met een inkeping overdwars, zodat je ze eenvoudig kan vierendelen. Men noemt ze ook wel pan frances, oftewel frans brood, maar dat klinkt toch minder spannend. Maar denk dus maar aan een stokbroodje in andere vorm.

marraquetas

 

Ik heb voor iets meer smaak desem aan mijn deeg toegevoegd. Dat betekent ook dat je de avond vooraf moet beginnen met je deeg, omdat het voordeeg een nachtje moet staan.

Voor dit recept ga ik er vanuit dat je al desem hebt staan, anders kan je dat eenvoudig vervangen door een voordeeg van gist.

Voordeeg

  • 265 g bloem
  • 265 g water
  • 42 g desem (100% hydratatie)

Meng de ingredienten in een kom, dek af met folie en laat het geheel 12 a 14 uur rusten bij kamertemperatuur. De dag erop kan je een deeg kneden met :

  • 572 gram voordeeg
  • 721 gram bloem
  • 291 gram water
  • 13 gram zout
  • 3 gram gist

Kneed het geheel 10 minuten en laat het een uur staan. Vervolgens wordt het deeg even doorgekneed (stretch and fold). Laat nogmaals een uur rijzen. Deel het deeg in 16 stukken en maak er bolletjes van die je twee aan twee op een bakplaat legt. Laat het geheel 5 minuten rusten en rol daarna de dubbele bolletjes enigszins plat in lengte en breedte. Om het brood nu ook in de lengte te kunnen breken moet je het over de lengte insnijden met een mes of indrukken met een rond voorwerp, bijvoorbeeld een steel van een pollepel. Deze site geeft aardig aan hoe je het deeg moet vormen. Leg de broodjes op een bakplaat met bakpapier en dek af met folie. Laat het geheel drie kwartier a een uur rijzen en bak met veel stoom in een hete oven van 230 C.

Voor de ware chileense ervaring maak je natuurlijk pebre, en als je liever sperciebonen op je broodje eet zoek je gewoon even op chacarero. Als je authentiek wil zijn moet je wel een ander soort brood gaan bakken, maar ik kan je vertellen dat het met een marraqueta ook prima smaakt.

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

5 gedachten over “Marraquetas”

    • Mmm, het is al weer even geleden. Eerlijk gezegd weet ik niet meer precies welk brood ik toen gebakken heb. Wat ik wel zeker weet is dat het uit mijn Bourke Street Bakery boek kwam. Geweldig boek trouwens, ook voor maaltijdtaarten, saucijzenbroodjes en gebak. Het brood kwam vast uit dit Australische boek, maar of het nou zo traditioneel was durf ik niet meer te zeggen. Ik vermoed dat het een of ander brood met olijfoliedeeg was. Eigenlijk lijkt dat meer op foccacia, maar wel met een eigen twist. Als je echt australisch brood wil moet je Damper of Bush bread maken, maar dan moet je echt eerst een vuurtje stoken. Of Fairy Bread. Maar dat eten we in holland bijna dagelijks. Ik wist niet dat ze in Australie ook van die hagelslag fans waren.

      Beantwoorden

Plaats een reactie