Geen categorie, Houtoven bouwen

Mobiele pizza

Lekkermelig

Geen reacties

Pizza!

pizza kar

bijna pizza!

de pizzabakker in opperste concentratie

De uitdaging

Een paar jaar geleden heb ik eens pizza gebakken voor ons eigen buurtfeest. Nou draaien we ons hand niet om voor een pizzafeestje voor 10 man, maar zo’n buurt is toch wel iets meer werk. Na zo’n kleinschalig pizzapartijtje met mijn collega’s kwamen we op het wilde idee om op het buurtfeest van een van hen pizza te gaan bakken. Ongeveer 36 stuks moesten het worden, en hij had geen pizza oven in de tuin. Dus hoe pak je dat dan aan?

De boodschappenlijst

  • 1 mobiele pizzaoven
  • 8 kilo pizzadeeg
  • 8 blikken tomaten
  • 18 zakjes mozzarella
  • 36 ziplock zakjes
  • een rol bakpapier
  • en voor het beleg:
    • 5 aardappels,3 uien, 3 blikjes ansjovis,2 potten kappertjes, 3 citroenen, 3 ons salami, 3 ons ontbijtspek. 8 pepers, basilicum, grote plant, 5 blikken tonijn, 2 ons zwarte olijven of calamata, drie ons ham, drie blikken ananas, 1 bakje champignons, 3 paprika’s, 2 courgettes

Natuurlijk is het niet de bedoeling om met deze opsomming meteen zelf pizza te gaan bakken, maar het geeft wel aardig aan wat er bij komt kijken.

De mobiele pizzaoven

Een oven is toch wel een onmisbaar attribuut, en voor mij ook het spannendste van deze onderneming. Je weet maar nooit hoe een vreemde oven bakt, en niets is vervelender dan een te koude oven, en een hongerige feestmeute. Gelukkig vonden we bij buitenkoken.nl een mooie verzameling pizzaovens die je achter je auto naar het feest kan slepen. De forno 2 die we uitzochten was lekker snel warm (drie kwartier) en bleef dat ook zolang we moesten bakken zonder eindeloos veel hout erbij te gooien. Verwacht alleen niet dat je er veel pizza’s gelijk in kan bakken, maar met een baktijd van 2 minuten was dat bij ons in ieder geval geen probleem.

De voorbereidingen

Ik heb het al eens eerder gezegd, goed pizzadeeg maak je een dag vooraf. 4 Bakken deeg kneden omdat de mixer geen 8 kilo in een keer aan kan, in totaal 36 bolletjes rollen, en dat gekoeld bewaren. Oja, het moest ook nog naar onze feestlocatie 50 km  verder op. Om de bolletjes kant en klaar op het feestje beschikbaar te hebben stopte we ze in ziplock zakjes met een beetje olie, en deden ze in een campingkoelkast. Samen met de liters pizzasaus, pizzabeleg, alle schietplankjes en pizzagereedschap ging het geheel dezelfde dag op transport naar de feestlocatie.

Het feest

Op de feestdag zelf moesten er nog wat ingrediënten gesneden worden, de pizza oven opgestookt worden en daarna kon het feest beginnen. Een beetje improviseren is het wel op zo’n buitenlokatie, zo moest bijvoorbeeld de werktafel nog op de juiste ergonomische werkhoogte met behulp van vier bierkratjes, erg creatief….

Gisteren heb ik toevallig nog eens het pizzabakken lopen bewonderen in een extreem druk restaurant.  Daar staat zo’n pizzabakker gewoon in zijn eentje stapels pizza’s te verwerken. Wij amateurs kunnen dat natuurlijk niet, omdat de werkplek niet zo optimaal is, de oven erg heet en de pizza’s te snel verbranden als je er te weinig aandacht aan besteedt, en het kost nog wel eens wat tijd om de pizza’s goed te vormen. Maar met een team van twee wisten we een mooie constante pizza stroom op gang te brengen.

Feestje geslaagd, bakkers tevreden. Kom maar op met het volgende straatfeest 🙂

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

Plaats een reactie