Wij bakkers hebben het maar zwaar. Wil je ooit lekkere vers broodjes bij het ontbijt, dan moet je gruwelijk vroeg opstaan, of je heil zoeken in een broodbakmachine. Bij mijn cursus reünie wilden we ook ’s morgens wel een vers broodje op onze ontbijt tafels, en als je met acht bakkers rond de eettafel zit, komt er altijd wel iemand met een mooie oplossing. Deze broodjes komen oorspronkelijk van Ploetzblog, maar voor het gemak hier in Nederlandse vertaling en in wat grotere hoeveelheden. ’s Avonds hoef je alleen wat te kneden en vouwen, de koelkast in en ’s morgens alleen wat deeg afsteken Het geheel kan direct uit de koelkast in een gloeiend hete oven geschoven worden.
Eet smakelijk!
Sneeuw broodjes
Ingrediënten
- 580 g bloem bv T65 of Duits 550
- 400 g water op kamertemperatuur
- 12 g zout
- 3 g verse gist of 1 gram droge gist
- 30 g olijfolie
Instructies
- Alle ingredienten behalve olijfolie gedurende 5 minuten mengen in je deegkneder op de laagste stand 3 minuten kneden op een iets hogere stand (stand 1 in een Bear of Kenwood). Olie toevoegen en nogmaals 5 minuten kneden
- Deeg in een afgedekte kom doen en 1 uur bij kamertemperatuur laten rijzen. Voer om de 20 minuten een stretch en fold uit.
- Deeg gedurende 12 uur bij 10 °C laten rijzen (koelkast of kelder)
- De oven bijtijds voorverwarmen op 240 °C
- Deeg voorzichtig uit de kom halen zodat er zo min mogelijk lucht ontsnapt. 8 deegstukken afsteken die je voorzichtig een vorm geeft. Leg het geheel op bakpapier Het zijn vrij grote broodjes. Als je wil kan je ook kleinere maken.
- Broodjes 20-25 minuten bij 240 °C bakken met stoom. Na 10 minuten stoom laten ontsnappen.
Hey Wil,
de broodjes zijn super lekker.
mijn kleinkinderen hebben ze bijna allemaal opgegeten.
bedankt voor het recept.
groetjes
Agnes
Hi Wil,
Fijn recept is dit. Ik heb het een aantal maal gemaakt in de dubbele hoeveelheid. Nu staan er ook weer twee bakken te rijzen voor de Paasbrunch 2024.
Ik doe wel wat minder water om het deeg wat beter handelbaar te maken. Experimenteer nu met 375 en 375gr in de twee batches.
Groeten, Koen.