Brood

Turks brood

Lekkermelig

2 reacties

Niet frans, niet duits, maar turks.

Er wordt aardig wat gevarieerd met de houtoven. Franse broden, duitse broden, desem en gist, er zijn al aardig wat recepten uitgeprobeerd. Dit keer had ik me voorgenomen om Turks brood te bakken.

Beter gezegd: vorige week had ik al zin in turks brood. Lekker makkelijk, korte rijstijd en niet al te hoge baktemperaturen. Dat werd me allemaal beloofd in dit recept op broodbakforum.nl. Omdat de baktemperatuur hier maar 180 graden was, kon ik het zelfs in mijn combimagnetron bakken, zodat de houtoven niet aan hoefde. Na wat kneed- en rijswerk kwam er binnen een uur of twee een smakelijk plat brood uit de oven rollen. Maar de echte turks brood kenmerken had het toch niet, geen grote gaten en geen dunne maar wat taaie korst. Eigenlijk leek het wel een beetje op cake, of witte bolletjes of zo.

Deze week dus tijd voor de herkansing. Dit keer een recept van ketex.de, http://ketex.de/blog/brotrezepte/turkisches-fladenbrot/. Van een echte turkse bakker dit keer: zonder suiker in het brood, geen semolina, maar gewone ongebleekte biobloem van de lokale molen, en geen eigeel maar olijfolie op de bovenkant. Maar het belangrijkste is toch wel de veel langere rijstijd, de hele nacht in de koelkast.

Voor het gemak hier de nederlandse versie met wat kleine aanpassingen

Voor twee kleine broden:
500 g bloem
300 g water
50 g melk
3 gram gist
11 gram zout

Bloem, water, koud water, melk en gist door elkaar mengen.en kneden tot een zacht deeg. Eventueel een paar minuten laten staan en dan zout toevoegen. Daarna ongeveer 15 minuten kneden, met de hand of in een goede kneedmachine. Hierna kan het deeg direct de koelkast is, bijvoorbeeld gedurende 12 uur of langer. De volgende dag haal je het brood uit de koelkast, maakt er twee bollen van en laat ze 15 minuten onder een doek (of plastic) liggen. Daarna rol je de bollen uit tot rond of langwerpig brood met een dikte van een cm. Als dit niet direct goed lukt, tussendoor het deeg nog even een paar minuten rust geven (bijvoorbeeld door eerst met het andere stuk verder te gaan). Vervolgens met je vingers kuitljes of een ruitpatroon in het deeg drukken. Eventueel kan je het deeg nu nog kort laten narijzen, maar echt noodzakelijk is het niet.

Daarna het brood met olijfolie bestrijken, sesam- en/of nigella zaadjes erop doen. Vervolgens de broden in een hete (270 °C) geschoven, en na een kwartier eruit gehaald. Resultaat ligt hiernaast in de linker benedenhoek, naast een paar franse landbroden en twee degelijke duitse pitjesbroden.  Luchtig brood, met grote gaten, en veel smaak. Omdat het deeg een dag in de koelkast gelegen heeft heeft het veel meer smaak. En bij hoge temperatuur in een houtoven, tja, dat levert natuurlijk wel ff wat anders op dan bij 180 graden in mijn combi magnetron. Ik beschouw het experiment als geslaagd, en als je bijtijds weet dat je het wil maken, is het verder ook heel weinig werk en een makkelijk brood om te maken.

Het opeten was vrij eenvoudig: dit recept opgezocht, genaamd Griekse broodjes met halloumi. Nou is hummus arabisch, halloumi een kaasje van Cyprus, en hebben we de broodjes vervangen door een mooie punt turks brood. Een internationaal gezelschap dus, maar grieks? Wel lekker hoor!

 

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

2 gedachten over “Turks brood”

Plaats een reactie