Brood

Tweelingbroodjes

Lekkermelig

3 reacties

tweelingbroodjes

Onlangs snuffelde ik rond op de site van ketex, en kwam daar deze mooie broodjes tegen: Tweelingbroodjes. Ketex kondigt ze aan met de mooie term “Paarweck-Wasserweck oder einfach Zwillingsbrötchen”, dat is toch een hele mond vol voor een tweelingbroodje. Ik besloot om toch eens op te zoeken wat die Weck broodjes nou eigenlijk betekenen, en stuitte op een heel Duits broodjes universum op Wikipedia. Ik had me er eerlijk gezegd nog nooit zo in verdiept, maar in Duitsland nemen (of namen) ze broodjes wel erg serieus. Iedere streek heeft zijn eigen specialiteit, en ook in  naamgeving zijn er grote verschillen. Zo heb je Brötchen in het noorden, Semmel in het zuiden, bijvoorbeeld de beroemde Kaisersemmel, Wecken in Zwitserland en delen van Duitsland, Rundstück in het noorden, Kipfle,Schrippe en zo kan je nog wel even doorgaan. Recepten genoeg dus, en zowel Ketex als andere duitse blogs hebben stapels recepten van allerlei lokale specialiteiten. Mogelijkheden genoeg dus om een smakelijk duits broodje te bakken. Ik ga hier niet het hele recept in detail neerzetten, dat heeft Ketex al voor ons gedaan.maar wel een paar losse opmerkingen.

Je moet bijtijds beginnen, de ochtend voor het bakken maak je een voordeeg van bloem en wat roggemeel. Ketex gebruikt 1150 roggemeel, dat is in Nederland niet overal te krijgen (wel bij bijvoorbeeld de Zuidmolen), maar een gewone volkoren rogge werkt ook wel, het word hooguit iets donkerder. Of je mengt het met wat roggebloem erbij. Na twee uur gaat dit voordeeg de rest van de dag de koelkast in, en het komt er ’s avonds pas weer uit,

’s avonds meng je het voordeeg met de rest van de ingredienten. Daar zitten twee exotische dingen bij, namelijk Schmalz oftewel reuzel en Backmalz oftewel mout. Reuzel mag je best vervangen door boter, en de Backmalz kan je vervangen door een eetlepel moutmeel of helemaal weglaten. Na het mengen mag het geheel de koelkast in.

Op de bakdag zet je je oven aan, haalt je deeg uit de koelkast en als je deeg op temperatuur is maak je er een flink aantal mooie bolletjes van, van ongeveer 50-60 gram. Ze moeten wel mooi rond zijn, en allemaal even groot. Je legt ze twee aan twee tegen elkaar, snijdt ze in en daarna omgedraaid in een linnen bedje, of een andere doek

tweelingbed

Nadat ze een tijdje gerezen zijn, haal je ze uit de doek, op een bakplaat, dan bakken. Erg smakelijk.

De trouwe lezer van mijn blog ziet natuurlijk de overeenkomsten met mijn Marraquetas. Zijn dat nou ook tweelingen? Ook twee stukken deeg tegen elkaar, ook insnijden, het lijkt wel wat op elkaar. Maar dat noemen we Chileense broodjes met een Franse achtergrond en deze zijn toch echt Duits. Ze smaken ook heel anders. Geen tweelingen dus, eerder vage halfzusjes….

 

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

3 gedachten over “Tweelingbroodjes”

  1. Goedemiddag.
    Ik ben een beginnende amateur bakker.
    En daarom natuurlijk een vraagje.
    Zou je het hele recept willen doorsturen?
    Want ik snap totaal de verhoudingen van de ingrediënten niet. En hoe lang het moet bakken.
    We zijn een gezin van 7.
    Dus misschien recept per 10 of 20 broodjes?
    Alvast bedankt.
    Groetjes Yvanca Blijdenstein
    yvancablijdenstein@gmail.com

    Beantwoorden

Plaats een reactie